Huurster mag in woning blijven

Mooi succes voor FIER advocaten. Een cliënte van mr. van Dalen hoeft haar woning, die door de burgemeester van Amsterdam was gesloten, niet te verlaten. De zaak was aangespannen door de verhuurder, woningbouwvereniging de Alliantie. Bij de vrouw waren in korte tijd drie explosieven voor de voordeur ontploft. De burgemeester sloot de woning en de verhuurder ontbond de huurovereenkomst. Die bevoegdheid heeft de verhuurder in zo’n geval. Andere bewoners zouden zich niet meer veilig voelen.

Aanslagen

De daders van de aanslagen waren niet gepakt, maar het zou te maken hebben met een vriend van de huurster die werd afgeperst. Als een huurovereenkomst is ontbonden, kan de verhuurder de woning nog niet ontruimen. Daarvoor is een vonnis van de rechtbank nodig en dat probeerde Alliantie in een kort geding te verkrijgen.

Burenruzie

De huurster werd bijgestaan door mr. Van Dalen van FIER advocaten. Het is niet zeker dat de aanslagen te maken hebben met de bedreiging van de vriend. Een alternatief scenario is dat er een verband bestaat met een heftige burenruzie die zich al jarenlang voortsleept. Om te onderstrepen dat de huurster geliefd is in de buurt, waren er verschillende buren meegekomen naar de zitting. Dat heeft zeker geholpen, hoewel nooit met zekerheid is te zeggen hoeveel invloed dat had op het eindoordeel.

Belangen

In dit soort zaken spreekt de rechtbank zich niet uit over de sluiting. Dat is bestuursrecht en dit is de civiele rechter. In het vonnis staat dat de huurster geen persoonlijk verwijt kan worden gemaakt. Zij is steeds een goede huurder geweest. Dat blijkt ook uit het feit dat de woningbouwvereniging een alternatieve woning heeft aangeboden, die cliënte echter weigerde omdat die niet geschikt is en omdat ze al 45 jaar in dezelfde buurt woont.

Oorzaak

De rechter vindt het ook belangrijk dat de oorzaak van de explosies en de brandstichting nog niet bekend is. De sluiting door de burgemeester is na drie maanden niet verlangd, blijkbaar was dat niet nodig. Alles afwegende vindt de rechter dat de belangenafweging uitvalt in het voordeel van de cliënte van mr. van Dalen. Zij is ook slachtoffer.

Oordeel

De rechter wees de vorderingen van de Alliantie af. De vrouw mag de sleutels van haar woning weer ophalen. U kunt het vonnis (ECLI:NL:RBAMS:2024:4721) hier nalezen. Ook het Parool berichtte hierover.

Vragen? Bel mr. Van Dalen op 06-27129900