Grote wijzigingen in het huurrecht

In het huurrecht is er veel veranderd per 1 juli 2024, zowel voor verhuurders als huurders. Vanaf die datum is de Wet betaalbare huur van kracht. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Het is onmogelijk om op deze pagina een compleet overzicht te geven, als u vragen heeft neem dan contact op met FIER advocaten.

WWS ook voor middenhuur

De verhuurder van een woning kan niet zomaar zelf bepalen hoeveel huur hij vraagt. Als het gaat om sociale huur of middenhuur bepaalt het aantal punten dat de woning heeft de maximale huurprijs. Dat aantal wordt vastgesteld volgens het zogenaamde woningwaarderingsstelsel (WWS). Gold het WWS voorheen alleen voor sociale huur, nu geldt het ook voor middenhuur. Voor de vrije sector is er geen maximale huurprijs. Dan zijn verhuurder en huurder dus niet gebonden aan de strenge regels en zijn zij vrij om een huurprijs af te spreken.

Nieuw WWS

Het WWS werkt als volgt. Aan de woning worden punten toegekend op basis van de kwaliteit, o.a. oppervlakte en voorzieningen. Hoe groter de woonkamer of slaapkamer, hoe meer punten en hoe hoger de maximale huur. Een woonkamer met een oppervlakte van 10 vierkante meter levert 10 punten op. Dit systeem, dat al jarenlang bestaat, is gemoderniseerd. Sommige onderdelen krijgen door de nieuwe wet minder of juist meer punten. Zo tellen de WOZ-waarde, de buitenruimte en het energielabel anders mee. Een laag energielabel levert bij een zelfstandige woning zelfs minpunten op, waardoor goede isolatie ook in dit opzicht belangrijker is dan ooit. 

Wat is middenhuur?

Een middenhuurwoning is een woning waarvoor het huurcontract is afgesloten op of na 1 juli 2024. De woning heeft een kwaliteit van 144 tot en met 186 punten volgens het woningwaarderingsstelsel. Voortaan geldt er een maximale huurprijs, terwijl dat vroeger dus niet zo was als een woning dat aantal punten scoorde.

Bestaande contracten

De nieuwe wet kan ook invloed hebben op al bestaande huurovereenkomsten. Dat speelt als de huurprijs per 1 juli 2025 hoger is dan de liberalisatiegrens (€ 879,66 per maand) maar de woning volgens het nieuwe WWS onder die grens uitkomt. Verhuurders hebben om dat te voorkomen tot 1 juli 2025 de tijd om de woning te verbeteren, bijvoorbeeld door te zorgen voor een beter energielabel dat geen minpunten oplevert. Als de verhuurder dat niet doet dan kan de huurder bij de huurcommissie een verzoek om huurverlaging indienen.

Handhaving

De gemeente gaat een grotere rol spelen. Die moesten al handhaven op de algemene regels van goed verhuurderschap. Nu moeten zij ook controleren of verhuurders zich houden aan het WWS, of de huur niet teveel wordt verhoogd en of verhuurders hun huurders wel informeerden over het aantal WWS-punten van hun woning. De handhaving door gemeenten start op 1 januari 2025. Gemeenten bepalen zelf hoe zij dat doen en zij kunnen waarschuwingen en boetes uitdelen.

Vragen? 

Bel mr. Van Dalen op 06-27129900 of mr. Jaburg op 06-55300177